Жребият в Еврокъп е на 5 октомври в Барселона

23.09.2013

Лукойл Академик се стяга за пореден сезон в елита на Стария континент. На 5 октомври 11-кратните поред шампиони на България ще научат имената на съперниците си в Еврокъп. В 13,30 часа в олимпийския музей "Хуан Антонио Самаранч" в Барселона официално ще бъде изтеглен жребия за сезон 2013/2014 на втория по сила клубен турнир на Стария континент.

На 4 октомври ще завърши квалификацията за единственото вакантно място в Евролигата, а последните 7 тима ще допълнят схемата от общо 48 участника в Еврокъп. Те са представители от повече от 22 страни в Европа. Редовният сезон започва на 15 октомври. Едно от новите неща в турнира е, че вместо по шест, клубовете ще имат по 10 гарантирани срещи в първата му фаза, която трябва да приключи на 18 декември.

Отборите ще бъдат селектирани на географски принцип в осем групи от по шест отбора. Първите три от всяка група продължават на 1/32-финалите - втората фаза на надпреварата, която започва на 8 януари. За първи път към тях ще се присъединят и осем състава, които не са намерили място в Топ 16 на Евролигата. Тук ще бъдат образувани нови осем групи от по 4 отбора. Първите два в подреждането на всяка от тях ще се класират за Топ 16 на Еврокъп - третата фаза започва на 5 март.

Осминафиналите се откриват на 5 март в серия до две победи от три мача. Четвъртфиналите са планирани за 19 март, а полуфиналите за 2 април. Финалът вече няма да е в една среща, а в две, на разменено гостуване - на 1 и на 7 май.