За кикбокса и сълзите на Корниенко

29.10.2016

Преди седмица БНТ ни запозна отблизо с американския плеймейкър на Лукойл Академик Дани Гибсън. Седем дни и две победи по-късно (б.а. - срещу Балкан в НБЛ и Стяуа във ФИБА Къп), идва ред и на Максим Корниенко. 

Украинският национал пристигна в Правец в комплект с Гибсън от полския Торун. 

"С Дани се познаваме от три години. В Полша той бе лидер на отбора. Може да се каже, че тогава аз му помагах. Чустваме се добре на игрището и се разбираме. Американците обичат да поемат цялата отговорност, но Дани не е такъв егоист. Той обича да подава, за да вкарва целият отбор, а не само той. Това ми допада като виждане и затова харесвам да играя с него", споделя той пред репортера Радина Жекова и камерата на БНТ, пред които не се притеснява откровено да сравни нивото на баскетбола в България и Полша. 

Максим вдига завесата над детството си, искрените сълзи в продължение на две години след всяка тренировка и разкрива какво го кара в крайна сметка да захвърли кикбокса - спортът на сърцето му като 8-годишен, за да се занимава с превърналия се в негова професия баскетбол. 

В началото на 12-тия си професионален сезон тежкото крило си пожелава единствено да не приключи кариерата си млад. Иска му се да играе поне още 8 години, в които да ликува с колкото се може повече победи. Макар и далеч от родината си, която заради войната е принуден да напусне и да търси реализация в Европа, 205-сантиметровото "голямо момче" на шампионите не спира да се вълнува от ситуацията около националния тим на страната си, която по-рано през лятото класира на Евробаскет 2017. 

Въпреки ударния старт с "червената" фланелка, в който бързо се превърна в основен точконосител на "студентите", украинецът категорично отказва да приеме индивидуални похвали. Обещава да продължи да е такъв и занапред, защото е "научен да играе за отбора". Подробностите за всичко, което Корниенко разказа, очаквайте в ефира на БНТ HD по време на голямата почивка на двубоя Лукойл Академик - Черно море, който започва в 18:00 часа днес (29 октомври).