Валентин Златев решава дали да пусне Лукойл във ВТБ Лигата

20.03.2013

Собственикът и президент на Лукойл Академик Валентин Златев ще има последната дума дали баскетболистите от неговия отбор ще отворят нова страница в историята на клуба като станат първия български тим в престижната ВТБ Лига. Както е известно, турнирът, в който членува елита на руските и бившите руски републики, е отправил официална покана към Лукойл Академик.

Поканата идва за втори пореден сезон, но тъй като миналия е пристигнала твърде късно, от клуба не са могли да реагират навреме. Сега нещата стоят по коренно различен начин. Очаква се бъдещето на студентите в надпреварата да се реши на среща между Валентин Златев и спортния директор и треньор на състава в момента Сашо Везенков.

"Желанието ми е да играем във ВТБ Лигата. Предстои ми разговор с г-н Златев по въпроса, но поканата я има и поканата е актуална", призна Везенков след победата над Левски с 98:94 тази вечер в Правец.

Единната ВТБ Лига е с бюджет от 7 милиона долара. Генерален спонсор е руската банка ВТБ, която налива по 1,5 млн. евро на година във футболния Левски у нас. Баксетболният турнир съществува от 2008 г. и обединява елитните клубове от Североизточна Европа. Участието в него отдавна е приоритет за руските грандове ЦСКА (Москва), УНИКС (Казан) и Химки, както и за литовските Жалгирис и Лиетувос Ритас. В лигата членуват още най-добрите отбори от Украйна, Беларус, Казахстан, Латвия, Естония, Полша и Чехия.