Туркинята Йозлем Йълман - съдия на Лукойл срещу Енисей

17.01.2017

Жена ще свири изключително важната среща на Лукойл Академик срещу Енисей Красноярск в сряда в зала „Универсиада” от Европейската купа на ФИБА. Това е 39-годишната туркиня Йозлем Йълман. Бившата баскетболистка попадна в съдийския наряд за двубоя заедно с колегите си Бранислав Мърдак (Сърбия) и Илиас Кунелос (Кипър). Комисар на мача пък е Георги Пиперков (Македония).

Йозлем Йълман е бивш гард на Кършияка в женската лига в родината си. Работи и като учител по физическо възпитание в Анталия. Първият си съдийски лиценз придобива едва 18-годишна, през 1995 г. През 2004 г. вече има лиценз „А”, който й отваря широко вратите към женската професионална лига в Турция.

Йълман е международен рефер на ФИБА от 2010 г., а от 2011 г. насам е свирила на десетки отговорни европейски мачове, както на ниво национални отбори, така и в клубните турнири на Стария континент. От миналата есен туркинята започва да свири редовно и на мъжки мачове като е считана за една от първите жени-съдийски, на които се поверява подобна отговорна задача. 

На 4 януари тази година тя е част от наряда на мъжкия Бней Ерцлия (Израел) – Кьорменд (Унгария) 70:87 от Група Nна втората фаза на ФИБА Къп. Поглед към миналата година показва, че през февруари 2016-та Йълман е съдийствала на европейската квалификация на държавния ни тим за жени срещу Швейцария в „Булстрад арена” в Русе, която нашите губят със 74:55.