Трансферен удар за Лукойл: шампионите взеха MVP на Полша

19.07.2016

Трансферен удар за ръководството на Лукойл Академик! Тази вечер управата на българския шампион успя да приключи преговорите с най-добрия баскетболист в Полша през изминалия сезон - Дани Гибсън.

32-годишният американец бе избран за MVP на редовния сезон след като с фланелката на Торун записа средно по 17,2 точки (№2 в цялата лига по този показател), 5,8 асистенции (№2 в цялата лига по този показател) и 3,1 борби в 36 мача като титуляр на своя отбор.

Като лидер на Торун възпитаникът на университета в Southern Indiana демонстрира близо 55% успеваемост в стрелбата от игра, над 40% от тройката и почти 75% от линията за изпълнение на наказателни удари.

С Торун Гибсън печели купата на Полша през 2014 г. За него това е втори трофей в кариерата му в Европа след 2010-а, когато триумфира в същия турнир, но в Холандия. Същата година е MVP и на местната първа лига.

Гибсън, който притежава изключителен атлетизъм и бързина за своите 177 см ръст напуска Полша след три страхотни години като преди това се състезава в първенствата на Гърция и Германия. Дани отново се събира с Максим Корниенко, с когото играе редом в Торун през последните 12 месеца и сега двамата пристигат в пакет в съблекалнята на Тони Дечев в Правец.

Както е известно, Максим Корниенко бе първото ново чуждестранно попълнение в редиците на Лукойл, обявено вчера. Корниенко е украински национал, избран в Полша за най-доброто тежко крило на сезон 2015/2016. Зад гърба му са участия на две поредни европейски първенства - в Словения 2013 и във Франция 2015, и на световното в Испания през 2014 г.