Тони Дечев: Стяуа може да се победи със здрава защита

25.10.2016

„Стяуа е много силен отбор в нападение, отлично балансиран. Атаката е тяхната силна страна, а тежестта логично пада върху петимата им чужденци. За мен този мач може да се окаже ключов. Ако го спечелим, ще си отворим широко вратите към следващата фаза. В никакъв случай обаче не искам да се насажда напрежение. И без това го имаме в излишък. Дори да загубим, няма да е фатално. Стяуа тепърва ще губи, а ние тепърва ще печелим”, убеден е треньорът на Лукойл Академик Тони Дечев. Специалистът говори пред клубния сайт броени часове преди да изведе селекцията си в 5-хилядната зала „Поливалента”.

„Те (Стяуа – б.а.) играят много по-добре в нападение, отколкото в защита и нашата цел е да се възползваме от този факт. Ако успеем да лимитираме част от остротата им в атака, вярвам, че имаме шансове да се поздравим с успех. Разковничето към победата се състои в това да играем здрава защита през целия двубой”, споделя наставникът на българския шампион.

Тони Дечев признава, че усилията на неговите баскетболисти ще бъдат насочени към неутрализирането на основния двигател в нападението на Стяуа – Мариус Рункаускас. 30-годишният литовец е считан за най-опасното оръжие на румънския тим. Срещу Приевидза в Словакия гардът отбеляза 19 точки.

„На Лукойл Академик му трябва време. Казвам го, без да се оправдавам. Няма да спра да повтарям обаче, че начинът, по който изглеждаме се дължи на факта, че момчетата имат време от сработване, нужно е време от напасване на връзките помежду им. Тези неща не стават с магическа пръчка, нито за ден или два. Нито отборът ни е слаб, нито баскетболистите ни са толкова неможещи, а количеството грешки, които допускаме са именно от липсата на добра стиковка”, категоричен е Дечев.

Снимки: LAP.bg