Смит: Ще дам всичко от себе си, за да върна титлата в Лукойл

06.08.2014

Момчето се завръща. След сезон, поделен между Украйна и Хърватска, Тери Смит скоро ще приготвя багажа си за дестинация, която му е на сърце - България. Но не, за да се присъедини към отбора, в който той направи име през сезон 2012/2013.

Високият 185 см гард стана първото ново чуждестранно попълнение в Лукойл Академик. Интересен, истински и забавен, както винаги, Смит даде първото си интервю като баскетболист на "студентите" специално за нас. Приятно четене!

- Тери, поздравления! завръщаш се в България, но този път ще играеш за 11-кратния пореден шампион на страната (2002-2012). Какво е чувството?

- Чувството е страхотно. За мен е въпрос на чест, че получавам възможността да играя в отбор като Лукойл. Разбирам в какъв клуб отивам и колко високи са очакванията и амбициите в него. Планирам да работя здраво секи ден и да се опитам да дам, колкото се може повече на тима.

- Разкажи ни повече за последния си сезон в Украйна и Хърватска?

- Сезонът в Украйна бе невероятен опит за мен. Нивото на баскетбола там е доста високо за Европа, а аз имах шанс да си сверя часовника срещу изключителни играчи. Политическата ситуация обаче стана нетърпима и опасна, така че бях принуден да напусна. Прехвърлих се в Хърватска за остатъка от годината и за мен това бе прекрасно. Там се състезавах срещу отбори, които участват в Адриатическата лига, която не е нужно да коментираме като качество и класа.

- Кой е най-силният ти спомен от България от предишния ти престой в Рилски спортист?
- Спечелените три бронзови медала, разбира се. Както и битката ни срещу Лукойл на полуфинал в първенството. Няма как да забравя тези моменти. Бяхме чудесен отбор и винаги ще твърдя, че онзи сезон, Рилски притежаваше един от най-добрите отбори в страната. 

- Лукойл се намира в необичайна ситуация - за първи път от 12 години насам е в ролята на догонващ да си върне титлата? Готов ли си за това предизвикателство?
- Разбира се. Наясно съм, че за Лукойл оставането без злато в лигата е разочарование, но аз идвам, за да дам всичко от себе си титлата да се върне в клуба. Нямам търпение да изградим боеспособен състав и да дощажем, че заслужаваме да сме шампиони.

- Какво пожелаваш на феновете и приятелите си, помниш ли някоя българска дума?
- Здрасти на всички! Никога няма да забравя любовта на хората, която получавах като част от Рилски спортист. Оценявам я високо тази подкрепа. Сезонът със Самоков заема специално място в сърцето ми. Благодарен съм за всичко, за подкрепата и доверието. Сега обаче мисля само за Лукойл и за постигане на целите с новия ми отбор. Надявам се, че шампионската традиция в Лукойл ще продължи.