Лукойл взе дербито срещу Левски след страхотна игра в Правец

20.03.2013

Точно 20 дни, след като спечели купата на България във Варна, Лукойл Академик пак надви Левски с 98:94. Този път обаче много, много трудно в дербито на кръга в Правец. Успехът бетонира студентите начело в редовния сезон и сложи край на мечтите на сините да ги изместят от върха и вземат предимство за плейофите.

За шампиона Боян Попович изигра пореден гросмайсторски двубой от идването си у нас като се отличи с 18 точки. С 16, но много колеблива игра и детински грешки завърши Брандън Хийт, а по 11 добавиха капитанът Тодор Стойков и Николай Колев.

Сърбинът Марко Маринович бе над всички за Левски с 24 точки и 8 асистенции. Павел Иванов и новото попълнение Младен Пантич се разписаха с по 16, с 10 остана капитанът Стефан Георгиев, който не успя да се поздрави с победа над Лукойл навръх 35-ия си рожден ден.

Първата четвърт завърши 24:24, след лекция, прочетена от професор Тодор Стойков. 36-годишният капитан вкара 11 точки от общия актив на своя тим като го стори за по-малко от 9 минути. Правеше, каквото, срещу когото и когато си поиска срещу стъписаните от опита, класата и самочувствието му гости. Започна с две поредни тройки, продължи с три точни наказателни удара след като бе фаулиран отново зад зоната от Павел Иванов и завърши периода с нови два наказателни. Стойков се оказа по-бърз на пробив от Златин Георгиев, който го спря неправомерно.

Втората четвърт в залата настана жега, а няколко спорни отсъждания на съдиите извадиха от кожата левскарите. Младен Марков и Красимир Стойнев надуваха свирката, когато не трябваше, а подминаваха с мълчание ситуации, в които очевидно имаше крачки. Сашо Везенков завъртя състава, а влезлите с пресни сили Веселин Веселинов и Боян Попович не простиха високомерието на сините, които ги оставяха сами на тройката. Веселинов на два пъти не сбърка от далеч, тройката на сърбина даде за първи път аванс от 10 точки за шампиона -  37:27. До 15-ата минута отборът на Лукойл имаше фантастичните 6/7 и 86% успеваемост от тройката срещу едва 1/3 и 33% на Левски.

Красимир Стойнев продължи да хвърля кал по и без това разклатената репутация на българските съдии и до почивката влуди всичко живо в Правец и околията. Нервите завладяха и скамейката на Лукойл, но на терена студентите просто се оказваха с една идея по-съобразителни. Веселинов вкара третата си тройка за втората четвърт, тройка наниза и Димитрис Харитопулос, Николай Колев се превърна в златната резерва на Везенков (2/2), а почивката дойде закономерно при 56:46 в полза на Лукойл.

Второто полувреме започна с щурм на Левски, а забивка на Младен Пантич доближи сините до 55:59. Нов кош на сърбина затегна въжето около шампиона - 57:59 в 23-ата минута. Лукойл държеше Дарил Уоткинс извън игра, заради три лични нарушения и от страх американецът да не повтори сценария от финала за купата. Тройка на Маринович вдъхна кураж на съотборниците му - 62:62, 15 минути преди сирената.

В следващата атака Левски поведе за сефте, след като Николай Върбанов едва не изкърти ринга със забивка, а след това не сбърка и от фаула - 65:64. Академик изпадна в дупка, капитанът Стойков се ядосваше от пейката с 4 лични нарушения. За Левски Павел Иванов също бе точен от наказателната - 67:64. До края на третата четвърт оставаха 3 минути. Това, което се случи в тях бе, че домакините отвърнаха със серия от 11:0 точки, започната с две поредни стрелби с отскок на Уоткинс и тройка на спокойствието на резервата Павел Маринов.

При 79:69 50 в полза на студентите и 47 секунди преди сирената на третата четвърт на терена едва не се стигна до грозни сцени. Брандън Хийт блъсна Марко Маринович, Томас Масамба се счепка с Димитър Ангелов и съдиите потушиха страстите по соломоновски, с технически на последните двама.

Четвъртата четвърт започна при 80:72 за Лукойл и с четвърто нарушение на Уоткинс. С много сърце, точно когато никой друг го нямаше в Левски, Стефан Георгиев се нагърби с тежесттта в нападение. Центърът издърпа своите до 83:85 пет минути преди края. Хийт обаче бе под всякаква критика и сякаш правеше всичко възможно Лукойл да загуби, Маринович пък нямаше спирка - 85:88 с тройка, 90:93 с кош и фаул.

Умората и емоциите си казаха думата и Левски се пропука на три пъти от наказателната линия в моменти, в които можеше да реши дербито в своя полза. Ръцете на Пантич, Стефан Георгиев и Маринович трепнаха в неподходящия момент. Уоткинс гипсира сините с нов шут с отскок - 96:92, Хийт на бърз пробив ги довърши - 98:92 само 9 секунди преди сирената. Пантич оформи крайното 98:94 със забивка и това бе всичко в Правец.