Лукойл подписа с най-добрия център в Балтийската лига

29.07.2016

Трети нов баскетболист облича екипа на Лукойл Академик. След американеца Дани Гибсън и украинеца Максим Корниенко, при шампионите акостира още един янки – Стив Зак. 211-сантиметровият център пристига при „студентите” след много успешен сезон в латвийския Лиепая.

В първата си година професионален баскетбол след колежа Зак записва средно по 14,0 точки и 11,9 борби в 21 мача в латвийското първенство, а Лиепая достига до полуфиналите. Зак става и най-добър на шампионата със своите почти 12 овладени топки средно на двубой. Той регистрира 51,6% успеваемост в стрелбата от игра и 64,4% от линията за изпълнение на наказателни удари.

Изявите му в Балтийската лига също са впечатляващи: 12,3 точки и 11 борби в 12 срещи и отново №1 в подкошието. Стив пристига в България със статута на най-добрия център в турнира като ръководството на Балтийската лига го избира и в Идеалната петица на сезона.

Стив Зак е възпитаник на университета La Salleв NCAA, където се състезава в периода 2011-2015 г. През 2012 г. достига със съотборниците до Sweet 16 в елитната дивизия на колежанската лига отвъд океана. В последната си година в университета отвъд океана новото попълнение на Лукойл е избрано в Идеалния отбор на защитниците на конференция Atlantic 10.