Лукойл оцеля в дербито с Левски

08.02.2014

Лукойл не допусна втора загуба в НБЛ след тази от Балкан като победи Левски с 80:77 в Правец.

Успехът дойде пред погледа на ръководството на БФБ и НБЛ, пред президента на клуба Валентин Златев и пред капитана Тодор Стойков, почетен с емоционална церемония преди срещата. Фланелката с №15 на Стойков бе официално открита върху стената в залата.

Лукойл остава непоклатим на върха в класирането с 14 победи и само едно поражение и не познава вкуса на загубата от 1 декември насам.

От тогава шампионите навъртяха вече девет поредни победи, показва статистиката. Следващата спирка на отбора, воден от гръцкия треньор Димитрис Галанис е на 15 февруари в Самоков. Там студентите гостуват на Рилски спортист.

Божидар Аврамов съсипа Левски с убийствената си ръка в най-напечените моменти. Гардът, от когото се очаква да хване диригентската палка в тима на Академик след отказването на Стойков, наказа сините с 19 точки, 4/6 от тройката.

В последните секунди решителни намеси имаше Аландо Тъкър.

Американецът първо парира чисто с чадър стрелба от тройката на Павел Иванов, с който Левски бе на път да изравни резултата и да вкара мача в продължение, а след това взе и най-важната борба в нападение и принуди защитата на гостите да го фаулира и да го прати на линията за изпълнение на наказателни удари.

Веселин Веселинов свърши отлична работа в защита срещу Джумейн Джоунс, а контузията на сръбския гард на Левски Джордже Мичич в самото начало на двубоя до голяма степен лимитира съперника.

СТАТИСТИКА ОТ ЛУКОЙЛ - ЛЕВСКИ

Снимки: LAP.BG