Лукойл отнесе Ямбол в треньорския дебют на Везенков

25.01.2013

Сашо Везенков едва ли е сънувал по-спокоен дебют начело на треньорския пост на Лукойл Академик. В първия двубой на шампиона след официалното назначение на изпълнителния директор за наставник, студентите изиграха най-силната си среща от началото на сезона и пометоха бронзовия медалист Ямбол със 100:69 като гости в препълнената зала "Диана".

Петима от 11-те, които Везенков и помощниците му пуснаха на терена завършиха с двуцифрен точков актив. Над всички от чужденците бе американецът Дарил Уоткинс с 19 точки, 16 като резерва добави ямболията Павел Маринов, с 15 като титуляр за гласуваното доверие се отблагодари Веселин Веселинов, по 10 на сметката си осигуриха завърналия се след контузия Божидар Аврамов и сърбинът Боян Попович. 

За пръв път от доста дълго време насам Лукойл даде равен шанс на всички играчи, а от това най-вече се възползваха ощетяваните месеци наред по една, или друга причина българи. От първия, до последния всеки защити мястото си в отбора, като силни моменти имаха Николай Колев и Тенчо Банев.

Лукойл помете Ямбол преди почивката със страхотна игра, както в атака, така и в защита. В нападение студентите сякаш бяха друг отбор. Отлично темпо, комбинативен баскетбол, огромно желание и настроение от всеки един, получил доверието да започне титуляр.

Сашо Везенков заложи на Тодор Стойков - завърнал се на площадката след месец и половина отсъствие, поради счупен пръст, Боян Попович, Брандън Хийт, Веселин Веселинов и Дарил Уоткинс в стартовите пет, но още до средата на периода вече бе завъртял половината тим. Шампионите насочваха всяка втора топка в подкошието, където Уоткинс колеше и бесеше, а центровете на домакините висяха по ръцете му. Стойков намираше Веселинов със затворени очи, а след 10 минути на таблото светеше съкрушителното 29:15 в полза на гостите.

Ситуацията не се промени и във втората четвърт, макар че домакините опитаха поне да се доближат по-близо до съперника. Усилията на лидера Станислав Говедаров не стигнаха до никъде, а Мартин Дурчев бе захапан в защита от сърбина Боян Попович, което разстрои играта му. Две поредни тройки на Попович и Веселинов, последвани от кош и фаул на Уоткинс пак смълчаха трибуните, а полувремето дойде при 52:32 в полза на Лукойл. 3 секунди преди края Хийт сътвори върховна глупост като извърши грубо неспортсменско нарушение срещу Говедаров – напълно излишно.

След подновяването на играта единственото, което се случи бе, че Веселин Веселинов продължи да бъде навсякъде – крадеше топката в защита, беше много полезен в нападение, но вършеше и много черна работа. Четвъртата му точна стрелба от далеч даде аванс на Лукойл от 67:42. Преди това пък Павел Маринов показа, че няма милост към съгражданите си и със серия от три поредни коша съживи скамейката на студентите. Божидар Аврамов се завърна с няколко хубави изпълнения и пасове по конец след двумесечна принудителна почивка.

Играта на Лукойл бе удоволствие на окото – кош и фаул с красива забивка на Уоткинс накараха Иван Чолаков отчаяно да седне на пейката на Ямбол. Преднината на 10-кратния пореден първенец набъбваше на моменти до унизителните 30 точки. Лукойл влезе в заключителните 10 минути при резултат 74:52.

Две поредни тройки - на Аврамов и Маринов съвсем накараха домакините да провесят носове в последната четвърт. Ямбол тотално свали гарда, а Лукойл поведе с 32 точки. Това бе времето на играещия първи минути от края на ноември Аврамов, който стъпи на паркета жаден за изява и гладен за баскетбол. Хаосът при ямболии не спря до сирената и нищо не бе в състояние да извади бронзовия медалист от дупката. Звездата Мартин Дурчев така и не намери себе си, а първата му и последна тройка в мача падна броени минути преди съдиите да дадат край на срещата. Малко, но съвсем крехко оправдание за ямболии може да послужи отсъствието поради травма в кръста на Юлиан Радионов.