Лукойл изпусна Химки в София (снимки+статистика)

23.10.2013

Лукойл Академик бе на 5 минути от така жадуваната първа победа през новия сезон в Юрокъп, но отстъпи пред опита и класата на руския вицешампион Химки със 79:85 в зала "Универсида". Студентите не издържаха в заключителните минути, когато класата на гостите и по-голямата им рутина си каза думата и те измъкнаха успеха.

Химки наказа всяка грешка на домакините и вече диша по-спокойно след изненадващото поражение преди седмица от румънския Плоещ пред своя публика.

Лукойл преживява болезнен втори удар в Европа, но няма време за губене. Другата сряда шампионите на България гостуват на турския Пинар Кършияка в Измир.

Фантастичен мач за руснаците изнесе Марко Попович. Хърватинът отбеляза 25 точки с изключителен процент на успеваемост в стрелбата: 5/6 за 2 точки и 4/5 от тройката.

Капитанът на Химки Сергей Моня също бе на висота с 20 точки и 3/6 при опитите си зад линията за 3-те точки.

Микаел Желабал наниза 12 точки, а Егор Вялцев остана с 11 за носителя на купата в Юрокъп през сезон 2011/2012.

Девин Уайт бе най-резултатен за Лукойл с 18 точки, въпреки че нямаше ден от тройката.

Гардът се отличи с 5 откраднати топки в защита. С по 12 точки завършиха Димитрис Вергинис и Александър Янев, Филип Виденов се оттегли от терена с 9 точки на сметката си, но с тройка минута преди сирената, която вдъхна кураж на студентите.

Стрелбата на Химки бе по-добра от тази на Лукойл. Гостите от Московски регион реализираха над 50% от опитите си от тройката - 13/25, бяха концентрирани и в близост до ринга - 17/29 и допуснаха по-малко технически грешки: 12 срещу 17 за Лукойл.

След 10 минути игра Лукойл имаше крехък аванс от 23:22. На полувремето на таблото светеше равенство - 43:43, а след 30 минути игра отново нямаше никой напред - 65:65. В последната четвърт обаче Химки направи серия от 13:0, а Лукойл остана 5 минути без да вкара кош, което в крайна сметка донесе победата за руснаците.

СТАТИСТИКА ОТ ЛУКОЙЛ - ХИМКИ

Снимки: Любомир Асенов, LAP.BG