Лукойл без проблеми срещу Спартак Плевен

09.03.2013

Шампионът и носител на Купата на България Лукойл Академик продължава да брани успешно първото си място в класирането. Възпитаниците на Сашо Везенков се наложиха при гостуването си на Спартак Плевен с 93:70 в мач от 19 кръг в НБЛ. Студентите вече имат в актива си 17 победи и 2 загуби, a плевенчани са с 4 успеха и 15 поражения.

Димитрис Харитопулос и Дарил Уоткинс бяха господари в подкошието и с лекота стигаха до чисти позиции и в крайна сметка и двамата завършиха с по 17 точки. 207-сантиметровият грък се отчете и с 8 борби, a Уоткинс хвана 6 отскочили от ринга топки. Добре се представи и Павел Маринов, който добави 15 и 5 борби. 15 и 6 асистенции остави срещу името си и Брандън Хийт. На асистенция от дабъл-дабъл остана Томас Масамба – 12 точки и 9 точни паса.

Травми попречиха на Веселин Веселинов и Тенчо Банев да вземат участие в двубоя за Лукойл Академик. 

За Спартак Александър Дяковски бе най-резултатен със своите 25 точки (от които 5 тройки), 5 борби и 3 асистенции. Денис Агре също бе на ниво и записа 15 точки и 9 борби. С 10 и 5 борби в съблекалнята си прибра Росен Софрониев.

В началото домакините показаха много свежест в играта си в защита, но серия от 15:0 дело на Уоткинс и Харитопулос помогна на студентите да поведат с 26:11. През втория период Маринов и Уоткинс дадоха на Лукойл Академик аванс от 20 точки – 35:15. Последва отпускане в редиците на шампионите, което бе наказано от Дяковски и Софрониев за 27:41. Нови две успешни атаки на Агре и Острев намалиха изоставането на плевенчани на 32:44 на почивката.

След паузата Харитопулос и Попович се развихриха и разликата отново скочи на 20 точки, като на втория на няколко пъти не бяха свирени крачки, което изнерви зрителите в залата. До края студентите държаха инициативата, а Павел Маринов показа неговата запазена марка - забивка след бърза атака. Отговорът на домакините не закъсня и Веселин Георгиев с подминаване на коша също обра овациите на публиката, а финалната сирена прозвуча при 93:70 в полза на Лукойл Академик.