Лукойл Академик - всичко, или нищо на Купата във Варна

26.02.2013

Всичко, или нищо. За Лукойл Академик Купата във Варна е под този надслов. Студентите нямат право на грешка, а всичко друго, освен трофей в ръцете в петък вечер в морската ни столица ще е провал. Турнирът е огромно изпитание за клуба. Най-вече, поради факта, че начело на отбора от месец насам стои директорът Сашо Везенков. Изненадващ ход на президента Валентин Златев, който очевидно се умори от един и същ сценарий години наред - голяма кошница в Европа, провал, освободени играчи и треньори по Нова година и тим за домашната сцена до началото на лятото.

Лукойл не бива да се подхлъзва, защото гневът на шефа този път се очертава гибелен. В съблекалнята на Академик стои най-доброто измежду българските баскетболисти, плюс чужденци, които са длъжни и със затворени очи да изведат състава до златото. Това е категоричното становище на Везенков, с което той излезе в публичното пространство в първите си часове на новия пост.

Тодор Стойков, Божидар Аврамов, Веселин Веселинов, Павел Маринов, Тенчо Банев, Николай Колев. Дори и в този вид, Лукойл си тежи на мястото до толкова, че да покори върха. Като прибавим смазващото превъзходство на американеца Дарил Уоткинс в подкошието, присъствието на опитния евробоец Боян Попович и на гръцкото крило Димитрис Харитопулос, студентите наистина нямат право да се излагат. Не пропускаме Брандън Хийт, но той със сигурност остава големият длъжник на отбора не само този сезон, а във всички предишни, откакто кацна в България. Нито Томас Масамба, който би трябвало отдавна да си е научил урока за какво е в Лукойл и какво се иска от него.

Пътят на Лукойл изглежда разчистен до финала. Срещу Берое днес, битката е на Давид и Голиат. Тимът на Георги Младенов е най-приятната изненада в НБЛ по ред причини. Първо, защото по-евтин отбор трудно ще намерим. Второ, заради американския тандем Реджи Холмс - Уил Уолкър, който би отивал на всеки треньор. Трето, заради типичните провинциални свръхочаквания, с които у нас сме свикнали да товарим всеки, който започне да оставя диря след себе си. Не му е лесно на Младенов в Стара Загора, за него дори България е тясна. Така че самото присъствие на Берое във финалната осмица е признание за свършената от легендата работа в последните му две години в Берое.

Хегемонията на Лукойл в турнира за Купата е смазваща - 10 купи, 8 от тях в ерата на петролната компания. Академик потегля на поход за трети пореден трофей след 2011 и 2012 г., но не бива да забравя звучното си сгромолясване на няколко пъти в турнира: отпадането на 1/4-финал от Рилски спортист през 2010 г. в Ямбол, инфарктната загуба от Левски на финала в Плевен през 2009 г. и тази срещу ЦСКА на финала в Стара Загора през 2005 г. Тези грешни стъпки, както и отрезвителното приземяване в Еврокъп през декември миналата година са най-голямата обеца на ухото в Лукойл.

Всичко или нищо. Кое от двете ще видим в петък вечер малко преди 22,00 часа в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна.