Канят Лукойл Академик в турнир за $ 7 млн.

02.03.2013

Баскетболистите на „Лукойл Академик“ могат да станат първия български отбор, който ще се присъедини към престижната Единна ВТБ Лига, научи „Преса“. Студентите, които снощи спечелиха девета купа на България, побеждавайки Левски на финала във Варна, са най-спряганото име за нов член на надпреварата.

Поканата към клуба - собственост на Валентин Златев датира от миналото лято. Тогава обаче „Лукойл Академик“ не посмя да рискува, заради наситената програма и тежките пътувания, с които отборът ще трябва да свикне, ако приеме предизвикателството от тази година.

Единната ВТБ Лига е с бюджет от $7 млн., а нейн генерален спонсор е руската банка ВТБ, която преди време имаше финансово участие във футболния „Левски“ у нас. Баскетболният турнир съществува от 2008 г. и обединява елитните клубове от Североизточна Европа. Участието в него отдавна е приоритет за руските грандове ЦСКА Москва, УНИКС Казан и Химки, както и за литовските „Жалгирис“ и „Лиетувос Ритас“. В лигата членуват още най-добрите отбори от Украйна, Беларус, Казахстан, Латвия, Естония, Полша и Чехия.

„От географска и бизнес гледна точка, „Лукойл Академик“ е най-подходящ за разширяване на картата с участници. Перспективата българите да станат част от нашия турнир са сериозни“, не крие и главният директор на ВТБ Лигата Андрей Широков.

В момента текат усилени преговори между оглавяваната от него организация и най-престижния клубен турнир на Стария континент – Евролигата. Целта е призовите места в състезанието на Североизточна Европа да дават право на директно участие, или на място в квалификациите за Евролигата от догодина.