Храбър Лукойл постави Нимбурк на колене в Ботевград

06.01.2016

Лукойл Академик взе още една победа, с която защити името на клуба си на европейската сцена. Като домакини в "Арена Ботевград" шампионите на България отказаха 12-кратния поред първенец на Чехия, 11-кратен носител на купата на страната и един от фаворитите за спечелване на Купата на ФИБА този сезон - ЧЕЗ Нимбурк. Краен резултат: 76:62 в полза на "студентите".

Навръх Богоявление момчетата на Тони Дечев стиснаха зъби и показаха характер на железни мъже, които се бориха за всяка педя земя въпреки тежката ситуация, превърнала Лукойл в лазарет. Седем баскетболисти бяха повалени от тежък грип с висока температура, а първата жертва на вируса стана именно Тони Дечев в първия ден на новата година.

За капак, лидерът на Академик Филип Виденов бе принуден да изгледа срещата от пейката. По негово желание той все пак бе включен в групата за мача. 35-годишният гард бе с инжекции заради болки в петата, но страхотната игра на съотборниците му го пожали и Виденов не се наложи да влиза на терена.

Зрител срещу един от най-добрите отбори в престижната ВТБ-лига бе и капитанът Тенчо Банев, който също все още не е възстановен от травма. Нимбурк е на седмо място от 16 участващи там с 8 победи и 6 загуби. Нимбурк допусна едва трето поражение в Европейската купа.

Невероятен бе Павлин Иванов. Ямболията гилотинира чехите с безмилостна стрелба от тройката - 6/10 (60%) и общо 21 точки. По-важното бе, че тройките на бившия гард на италианския Бенетон паднаха в най-важните моменти от битката с Нимбурк. Солидни бяха Донел Тейлър с 19 точки и убийствени пробиви, които матираха защитата на чешкия шампион, както и Филип Барович, стигнал до дабъл-дабъл от 13 точки и 14 борби.

Лукойл стана първият тим, лимитирал Нимбурк до скромните за възможностите на чехите 62 точки. Това е най-слабата като резултатност среща на съперника на "студентите" този сезон във ФИБА, където те бележат средно по над 90 точки и са на второ място по този показател в надпреварата.

СТАТИСТИКА ОТ ЛУКОЙЛ - НИМБУРК

Снимки: LAP.BG