65-годишна славна история

  • Световна студентска титла
  • Два европейски финала
  • 22 титли на България
  • 11 купи на България

 

Всички трофеи


Академик (Сф) е основан през 1947 г., като част от студентското физкултурно дружество Академик.

През 2000 г. клубът се преименува на Лукойл Академик. Историята на клуба може да бъде разделена на два етапа.

Преди влизането на петролната компания ЛУКОЙЛ, и след това. Академик има 65-годишна славна история, велики моменти и изключителни фигури, носили екипа и водили студентите през годините - Божидар Такев, Веселин Темков, Нейчо Нейчев, Цветан Желязков, Петко Маринов.

Международната слава на Академик е свързана със световната студентска титла от Париж'57, двата европейски финала  срещу АСК Рига (1958, 1959).

Треньор на тима е великия Божидар Такев.

Фланелката на Академик са защитавали част от най-големите звезди в историята на българския баскетбол - Любомир Панов, Георги Панов, Виктор Радев, Никола Илов.

И още: Михаил Семов, Петър Лазаров, Димитър Сахаников, Георги Бързаков, Никола Атанасов, Атанас Голомеев, Темелаки Димитров, Стефан Филипов, Славей Райчев.

С екипа на националния отбор Любомир Панов и Георги Панов, Радев, Илов, Семов, Лазаров се класират на пето място на олимпийските игри в Мелбърн'56 и печелят сребро на европейското в София'57.

От 2002 г. президент на клуба става Валентин Златев и това се оказва съдбоносен момент за Академик. Същата година студентите печелят първата купа от ерата "Лукойл" и стигат до сребро в първенството, където губят от Ямбол. От 2003 г. насам Лукойл Академик има на сметката си рекордните 11 поредни шампионски титли и внушителните 8 купи на България.

Отборът е лицето на българския баскетбол пред Европа, където може да се похвали с четири 1/8-финала в УЛЕБ Къп и Еврокъп, с 1/4-финал за Купата на ФИБА и с трофея в Южната конференция на ФИБА.

На 1 март 2013 г. Лукойл Академик спечели за осми път Купата на България в последните 10 години.

На финала на турнира за Купата на България в Двореца на културата и спорта във Варна студентите победиха Левски с 84:73.

Това бе първото злато за спортния директор Сашо Везенков, който през януари пое и функциите на треньор на отбора.


През юни Везенков влезе в историята като изведе Лукойл Академик и до титлата в НБЛ, побеждавайки в най-драматичната серия от години насам Левски 3-2 успеха във финалния плейоф за златните медали.